lördag 9 januari 2010

Nytt år, nya uppdrag, nya visioner?

Nu har det nya året kommit. Under fjolåret började MSB äntligen komma igång med sina vidareutbildningar av USAR-styrkan (Urban Search and Rescue, dvs den internationella räddningsstyrkan med hundekipage).

Tyvärr är vi många räddningshundgrupper som under de senaste årens neddragningar och brist på beställningar från MSB har tappat gamla eldsjälar och inte kunnat ersätta dem i behövlig omfattning. Många tidigare aktiva ortsgrupper har försvunnit och fler är på väg att försvinna. Då antalet aktiva på en ort minskar alltför mycket passerar gruppen en kritisk gräns. Träningarna avtar och engagemanget också.

Det är min övertygelse att vi behöver en nytändning i räddningshundverksamheten. Vi behöver tillvarata det intresse och engagemang som finns ute i landet för räddningshundverksamheten. Vi behöver stärka sammanhållningen hos de som fortfarande är aktiva, t.ex. genom att arrangera lägerveckor och uppmuntra fördjupningsaktivitetet. Vi behöver skapa en målbild där räddningshundverksamheten är större än MSBs beställning om 40 ekipage per år.

/Magnus

1 kommentar:

Unknown sa...

Ja, det verkar super med läger och aktiviteter att välja på!

//Maja