lördag 17 maj 2008

Jordbävning i Kina!

Måndagen den 12 maj var det jordbävning: 7,9 på Richterskalan! Första varningen kom på mailen från USGS; 7.8 Mw i Kina. Redan då var det klart att vi inte skulle åka ut med SWIFT-styrkan från SRV. Kina ligger mer än 6 timmars flygning från Sverige. Förutom avståndet så har Kina inte skickat någon begäran om hjälp till FN. Den svenska styrkan åker bara om det kommer en begäran via FN.

Det finns massor att säga om jordbävningen. Många dör direkt. Andra fastnar under husen. På många av bilderna från Kina ser man att husen har fallit ihop och skiktat sig. Väggar och tak går sönder men stora sjok ligger mot varandra. Under dessa sjok bildas det ofta utrymmen där överlevande kan finnas. De som kan krypa ut eller hjälpas ut av grannar och vänner kommer snabbt att tas omhand. De övriga, dolda under husrester och i vissa fall fastklämda, är de som SWIFTstyrkan kan hjälpa till att ta fram.

Den akuta hjälpinsatsen med att gräva fram fastklämda måste ske inom de första dygnen. Sedan har de som stängts inne i byggnaderna avlidit av vätskebrist. Nästa steg i räddningsinsatserna är att ge de överlevande mat, vatten, tillgång till toaletter som inte förorenar omgivningarna och att förebygga epidemier.

Katastrofen i Kina går nu in i det andra skedet. Det viktiga är nu att ta hand om de som överlevt och att förhindra epidemier. Med 5 miljoner människor i temporära tältläger blir det en stor uppgift att förse alla med mat, rent vatten, toaletter, tak över huvudet, filtar och mediciner.

2 kommentarer:

Unknown sa...

you’re in reality a excellent webmaster. The web site loading pace is amazing. It seems that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you have done a excellent activity in this subject!
Jaket Parka | Grosir Jaket Parka | Grosir Jaket Parka | Grosir Jaket Parka

Sewa Mobil Murah Terbaik Jakarta sa...

I have had a difficult time clearing my mind in getting
my thoughts out there. I truly do enjoy writing however it just
seems like the first 10 to 15 minutes are generally
lost just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?

Many thanks! Domino 99 | RajaQQ | Agen Bola Tangkas